Ледената планета джудже Церера в миналото може да е била воден свят

Wikipedia
share

Американски учени от университета "Пардю" и Лабораторията за реактивно движение на НАСА предполагат, че малката планета Церера в миналото е била воден свят, съобщава БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър астронъми".

Церера е най-малката от планетите джуджета в Слънчевата система. Тя се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер на 263,8 милиона километра от Земята. 

Церера е 3,5 пъти по-малка от земната Луна, а общата ѝ площ е сравнима с територията на Аржентина (3 милиона квадратни километра).

Планетата-джудже Церера е воден свят

Авторите на настоящото изследване са използвали компютърно моделиране, за да разберат как кратерите на ледената повърхност на Церера са се деформирали в продължение на милиарди години.

Симулациите показват, че характеристиките на леда на Церера предполагат, че той може да съставлява до 90 процента от планетата.

Учените смятат, че в миналото Церера е била покрита с кален и пълен с тиня океан, който напомня на Европа - един от спътниците на Юпитер). С течение на времето той е замръзнал, формирайки кора от лед и кал.

Експертите отбелязват, че поради относителната й близост до Земята, Церера може да бъде удобна цел за бъдещи изследователски мисии.

Водещи новини

Още новини