Иран изстреля сателит в Космоса

Twitter/X
share

Иран изведе днес изследователски сателит в орбита с ракета, конструирана от паравоенната Революционна гвардия, съобщи агенция ИРНА. 

В информацията се казва, че сателитът „Чамран-1“ е с тегло 60 килограма и успешно е достигнал 550-километрова орбита в космоса. Основната цел на мисията на спътника е тестване на космически хардуер и софтуер, предаде Асошиейтед прес.

ИРНА съобщи, че наземни станции са получили сигнали от сателита.

Агенцията информира, че ракетата носител на спътника „Каем-199“, използваща твърдо гориво, е проектирана и изработена от аерокосмическото подразделение на Революционната гвардия. Иран заявява, че има предвидени още 13 поредни изстрелвания на сателити.

Въпреки че Иран отдавна планира да изпрати спътници в орбита, това е първото изстрелване при президента реформатор Масуд Пезешкиан, след като неговият твърдолинеен предшественик Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер през май.

През януари Иран съобщи, че успешно е изстрелял в космоса три спътника.

Програмата се разглежда от Запада като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран. Изстрелването се случва и в момент, когато повишеното напрежение обхваща целия Близък изток заради продължаващата война на Израел срещу радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа, което поражда опасения за регионален конфликт.

САЩ вече заявиха, че изстрелването на ирански сателити противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема никакви дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия. Санкциите на ООН, свързани с иранската програма за балистични ракети, изтекоха през октомври миналата година, пише БТА.

Водещи новини

Още новини