Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса

  • 09 юли 2024 09:22

  • 1197
  • 1
Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса
©

Турция изстреля в Космоса първия си комуникационен сателит собствено производство, съобщава "Ройтерс".

Turksat 6A беше изведен в орбита днес - ход, с който Анкара даде заявка, че ще разшири сателитното покритие на страната и ще отговори на нейните нужди от телевизионно излъчване.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе сателита в космоса от авиобазата "Кейп Канавернал" във Флорида, САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изстрелването бележи откриването на "нов етап" за Турция в производството на сателити.

"Произведохме над 81% от подсистемите, сателитните наземни станции и софтуера в проекта 6A, който е от голямо значение за бъдещето на страната ни в космоса, с национални ресурси", изтъкна той.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу посочи, че първият сигнал от Turksat 6A е получен 67 минути след изстрелването му, както е планирано. Активирането на сателита ще разшири покритието на Турция до 5 милиарда души.

"Ще изведем своите комуникации и телевизионни предавания до по-безопасно и по-добро ниво", изтъна той и добави, че Turksat 6A ще позволи на Турция да достигне и до Индия, Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Нов турски сателит за наблюдение ще бъде изведен в орбита на 11 април

И преди Турция е изстрелвала сателити посредством ракети от SpaceX. Уралоглу посочи, че Turksat 6A е резултат от 10-годишни усилия за собствено производство на сателит и добави, че това означава, че Турция е станала една от 11-те държави, които са го постигнали.

Последвайте канала на

Калина Христова
1197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.09 | 09:29

1
Мъжeте наскоро наyчих, че има лeкаpство, което ви пoзволява да yдължите млaдоcтта, след сeдмица на приeмане на лeкaрствoтo: eрeкцията е сyпер, има 2 пъти повече енеpгия, започна да отcлабва и като цяло се почyвства млад. Съвeтвам всички да опитат, защото животът е eдин----> use.my/wirex

Добави коментар

Водещи новини