Учени направиха симулации, които хвърлят светлина върху унищожаването на звезди от черни дупки

Gettyimages
share

Австралийски учени са направили пробив в разбирането за това как звездите биват разкъсани и погълнати от черни дупки чрез иновативни симулации, съобщава БТА.

В ново проучване екип от университета „Монаш“ е уловил съдбата на звезди, които се движат твърде близо до свръхмасивни черни дупки. Учените симулират процеса, известен като приливно смущение, в продължение на една година.

Даниел Прайс, ръководител на изследователския екип, каза, че това е първата самостоятелна симулация на унищожаване на звезда от свръхмасивна черна дупка. „Нашите симулации дават нова перспектива за последните моменти на звездите в близост до свръхмасивни черни дупки“, каза той.

Астрономи откриха черна дупка "средна категория"

Явлението се нарича „събитие на приливно разрушаване“ ( Tidal disruption event - TDE). Това се случва, когато звезда премине близо до свръхмасивна черна дупка в центъра на галактика и бъде разкъсана от нейната приливна сила. Звездата претърпява т.нар. „спагетиране“, което означава, че се разтяга вертикално и се компресира хоризонтално, докато пада към черната дупка. Когато е в този процес, тънки нишки от звездна материя се устремяват към черната дупка и възникват ярки изригвания.

Новата симулация обяснява как остатъците от звездната материя, получени от TDE, образуват балон около черната дупка. В него се преработва енергия и се създават светлинни криви, които ефективно поглъщат материя. Рентгеновите лъчи, които черната дупка отделя, се поглъщат от балона и се излъчват отново като оптична светлина.

Теорията на TDE е разработена през 70-те и 80-те години на миналия век, но много аспекти на процеса остават неизвестни.

Водещи новини

Още новини