Астрономи откриха мощно спираловидно магнитно поле около централната черна дупка на Млечния път

  • 27 март 2024 20:40

  • 5791
  • 1
Астрономи откриха мощно спираловидно магнитно поле около централната черна дупка на Млечния път
© pixabay

Астрономи обявиха в сряда, че са открили силно, структурирано магнитно поле, усукано спираловидно около свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, съобщава БТА.

Откритието демонстрира неизвестни досега качества на изключително мощния обект, намиращ се в центъра на нашата галактика.  Структурата на магнитното поле, излъчващо се от ръба на черната дупка Стрелец A* (съкратено Sgr A*), много наподобява тази около единствената друга черна дупка, която някога е била заснемана, и която се намира в центъра на близката галактика Месие 87 (М87), казват изследователите. 

Това показва, че силните магнитни полета може да са обща характеристика на черните дупки, допълват те.  Магнитното поле около черната дупка в галактика М87, наречена М87*, ѝ позволява да изстрелва мощни струи от материя в космоса, казват изследователите. От това следва, че макар и досега да не са открити такива струи около Sgr A*, те може би съществуват - и вероятно ще бъдат наблюдавани в близко бъдеще, допълват те.  

Откриха най-старата черна дупка във Вселената

Астрономите публикуваха ново изображение, което за първи път показва средата около Sgr A* в поляризирана светлина, разкривайки структурата на магнитното поле. Поляризираната светлина идва от субатомни частици - електрони, които се въртят около линиите на магнитното поле.  

Sgr A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце и се намира на около 26 000 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята.  

„От известно време се убеждаваме, че магнитните полета играят ключова роля в начина, по който черните дупки се хранят и изхвърлят материя в мощни струи“, казва астрономът Сара Исаун от Центъра за астрофизика „Харвард-Смитсониън“ и съръководител на изследването.  

„Това ново изображение, заедно с поразително подобна поляризационна структура, наблюдавана в много по-голямата и по-мощна черна дупка М87*, показва, че силните и структурирани магнитни полета са от решаващо значение за това как черните дупки взаимодействат с газа и материята около тях“, добави Исаун. 

Черните дупки са изключително плътни обекти с толкова силна гравитация, че дори светлината не може да се измъкне от тях, което ги прави изключително трудни за наблюдение.  „Магнитното поле изглежда е организирано в спирала, подобно на М87*. Тази геометрия на магнитното поле предполага, че черната дупка задвижва много мощни струи, които се изстрелват в галактиката“, каза друг от изследователите, астрономът от Центъра по астрофизика Анджело Рикарте.  

Астрономи откриха най-яркия обект във Вселената

Според изследователите доказателствата за струя, излизаща от Sgr A*, се увеличават.  „Едно от нещата, които наистина ни вълнуват, е предсказанието за мощна струя. С подобряването на апаратурата ни през следващите години, ако тя съществува, би трябвало да успеем да я извлечем от данните“, каза Рикарте. 

Откритията са публикувани в Astrophysical Journal Letters.   

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.27 | 22:57

1
А ПЪК БАН СЛЕД 30 ГОДИШНО ИЗСЛЕДВАНЕ И 200 МИЛИОНА БЮДЖЕТ ДОКАЗАХА , ЧЕ РАЙОНЪТ ОКОЛО НДК Е ЛЮБИМО МЯСТО ЗА КЕ НЕФ НА СОФИЯНЦИ.

Добави коментар

Водещи новини