GPT-4 на OpenAI е човек на 54%

Bing Image Creator
share

Тестът на Тюринг, предложен за първи път от компютърния учен Алън Тюринг през 1950 г. като „игра на имитация“, оценява дали способността на машината да проявява интелигентност е неразличима от тази на човека. За да може една машина да премине теста на Тюринг, тя трябва да може да говори с някого и да го подмами да мисли, че това е човек.

Учените решиха да повторят този тест, като помолиха 500 души да разговарят с четирима респонденти, включително човек и AI програмата от 60-те години ELIZA, както и с AI GPT-3.5 и GPT-4, който е в основата на ChatGPT. Разговорите са продължили пет минути, след което участниците е трябвало да кажат дали смятат, че говорят с човек, или с изкуствен интелект, пише kaldata.com 

След сингулярността на ИИ: „Взрив на алгоритъма“ и създаване на нови реалности

В проучването, публикувано на 9 май на сървъра за предпечат arXiv, учените са установили, че участниците в 54% от времето вярват, че GPT-4 е човек.

ELIZA — система, предварително програмирана с отговори, но без голям езиков модел (LLM) или архитектура на невронна мрежа, е била разпозната от хората само в 22% от времето. GPT-3.5 е отбелязал 50%, а човешкият участник – 67%.

Водещи новини

Още новини