Учени разкриха какъв е произходът на сърцето на Плутон

Pixabay
share

Огромен елемент във формата на сърце на повърхността на Плутон заинтригува астрономите през 2015 година, след като космическият кораб New Horizons на НАСА го улови в свой кадър. Сега изследователите смятат, че са разрешили мистерията как се е появило отличителното сърце, а това може да доведе и до нови данни за произхода на планетата джудже.

Учени планетолози са възпроизвели максимално точно образуването на „сърцето“ на Плутон. Според тях то е възникнало в резултат на сблъсъка на планетата с голямо небесно тяло, съобщават от пресслужбата на университета в Берн.

Диаметърът на този обект е бил около 730 км - приблизително два пъти по-голям от размера на Швейцария от изток на запад, и вероятно се е сблъскал с Плутон в началото на историята на планетата джудже, предаде БТВ.

Космическият апарат "Джус" ще търси условия за живот на Юпитер и луните му

Проучването за Плутон и за неговата вътрешна структура е публикувано в списание Nature Astronomy.

Елементът във формата на сърце е наречен Tombaugh Regio - в чест на американския астроном Клайд Томбо, който открива планетата Плутон през 1930 година. Но сърцето не е просто форма. В продължение на десетилетия детайли около Tombaugh Regiо не могат да бъдат обяснени - като по-различната му надморската височина, геоложкия състав и силно отразяващата повърхност, която е по-ярко бяла от останалата част на Плутон.

А голяма част от азотния лед на Плутон се намира в дълбок басейн, наречен Sputnik Planitia – той е разположен в „левия дял“ на сърцето. Басейнът обхваща площ от 1200 километра на 2000 километра. Това е еквивалент на около една четвърт от Съединените щати, но също така е с 3 до 4 километра по-ниска надморска височина от по-голямата част от повърхността на планетата.

Междувременно дясната страна на сърцето също има слой азотен лед, но той е много по-тънък.

Учените създават числени симулации, използвайки специален софтуер за изследвания на планетарни сблъсъци, за да моделират различни сценарии за потенциални въздействия, скорости, ъгли и състав при потенциален сблъсък на планетарното тяло с Плутон.

Резултатите показват, че то вероятно се е блъснало в Плутон под наклонен ъгъл, а не челно.

„Ядрото на Плутон е толкова студено и скалистото тяло, което се сблъсква с планетата джудже, остава много твърдо и не се стопи въпреки топлината от удара. Благодарение на ъгъла и ниската скорост, удрящото се тяло „не потъва в Плутон, а остава като петно ​​върху него“, коментира водещият автор на изследването д-р Хари Балантайн, научен сътрудник в университета в Берн, Швейцария.

„Някъде под Sputnik Planitia се намира остатъчното ядро ​​на другото масивно тяло, което Плутон никога не усвоява напълно“, коментира Ерик Асфауг, съавтор на изследването и професор в Лунната и планетарна лаборатория на Университета на Аризона.

„Свикнали сме да мислим за сблъсъци на планети като за невероятно интензивни събития, при които можем да пренебрегнем детайлите, с изключение на неща като енергия, импулс и плътност. Но в далечната Слънчева система скоростите са много по-бавни, а твърдият лед е здрав, така че трябва да сме много по-прецизни в изчисленията си“, казва Асфауг.  

Водещи новини

Още новини