Дигитален експерт: Социалните мрежи създават зависимост като хазарта

Pixabay
share

Различни международни проучвания за зависимостта към социалните мрежи и интернета анализират какво би се случило, ако те изчезнат за дълго време и хората трябва да живеят без тях. Най-значимото е, че обществото напълно ще се промени, а най-големият проблем ще е за младите, които са израснали с телефон в ръка.

"Хората са адаптивни – споделя пред "24 часа" експертът по дигитален маркетинг и преподавател Георги Малчев. - Те много бързо развиват навици за някои неща. Тоест ние сме развили навика да влезем в социалните мрежи и очакваме награда оттам; ако ги няма, бързо ще свикнем и без тях. Има една книга "Неустоими", където има голяма част за инстаграм. Там е описано как социалните мрежи създават неустоимото желание да влезеш и това граничи със зависимост

Психолог предупреди: В социалните мрежи има видеа, които могат да те подтикнат към девиантно поведение

"Обяснено е защо искаме това нещо и как мозъкът ни създава тези чувства и чака награда. В случая има простота. С едно движение на ръката, ние сме вътре. Стремежът е провокиран от скука или от основното, което дават социалните мрежи – ще видим нещо, свързано с нас. Някой ни е написал съобщение или ни е коментирал публикация. Тоест платформите са подобни на зависимостта към хазарта и възнаграждението, което чакаме – развеселили сме се или сме разбрали нещо", допълва той.

Именно по тази причина се смята, че работата на социалните мрежи зависи до голяма степен от психологията.

Водещи новини

Още новини