Психолог предупреди: В социалните мрежи има видеа, които могат да те подтикнат към девиантно поведение

  • 19 февруари 2024 16:38

  • 1206
  • 2
Психолог предупреди: В социалните мрежи има видеа, които могат да те подтикнат към девиантно поведение
© Freepik

Психологът Бисера Борисова е специалист с богат опит, който от години се занимава с това да помага на хора, изпаднали в затруднени ситуации. За "Фокус" тя коментира, че в последните години се наблюдава зачестяване на случаите на хора, които пренасят изцяло живота си в социалните мрежи поради което стават и по-асоциални. 

Тя коментира, че прекаленото използване на социалните мрежи и платформите за създаване на видео съдържание може да бъде особено опасно за децата и младежите, най-вече до навършване на 20-годишна възраст, тъй като до тогава, според невробиолозите, мозъкът продължава да се развива.

"Възприятието, което идва като стимул от външната среда, в случая говорим за социални мрежи и TIK TOK, може да бъде де-конструктивно по отношение самото състояние на личността. Хората в тази възрастова група, която споменахме лесно могат да бъдат повлияни от това, което гледат и да не могат да преценят до колко то е безопасно, до колко то е разумно, до колко е благотворно за тях. Искайки да бъдат като другите, защото по този начин се чувстват част от общността, те са склонни да подражават на хората, които наблюдават в тези платформи, без обаче да имат достатъчно самоконтрол, било защото са все още незрели и нямат опит, било, защото нямат достатъчно личен пример от страна на възрастните около тях“, каза още Борисова.

Психолог: Случилото се в детството остава в подсъзнанието ни като блокирана енергия

По отношение на последните тенденции в платформите за видео споделяне и изпълняването на предизвикателства в тях, Борисова обясни, че ако дадено задание призовава към насилие, посегателство върху личността или психологически тормоз, то е редно самите социални мрежи, както и законодателството, да се намесят и да регулират подобно съдържание, което не е редно да се допуска.

"Хората, които са популярни в социалните мрежи, не трябва да злоупотребяват с влиянието си и трябва да имат по-голям самоконтрол. Нека не забравяме, че социалните мрежи са лесно достъпи и биха могли да се гледат дори от хора, които са с лабилна психика или психично болни. При такива хора липсва самоконтрол, поради заболяването и не би трябвало да се допуска такова влияние. Нека ги има тези игри, но да се правят предизвикателства, които да са ползотворни“, прибави психологът от Благоевград.

Експертът допълни, че социалните мрежи оказват най-различно влияние върху хората, като дори могат да ни манипулират чрез различни "трикове“, които от години се използват и в рекламния бизнес.

"Дигитална детоксикация": състезание дава 10 000 долара на всеки, издържал месец без телефон

"Когато усетите влияние, мили хора, когато нещо ви направи впечатление като промяна в поведението или начина, по който се чувствате, разберете, че сте се докоснали до нещо, което се опитва да ви променя. Тогава спрете и се замислете дали това е желаната промяна. Има видеа, които са с насоченост която може да ти помогне в личностното развитие, но има други които могат да те подтикнат към девиантно поведение, което може да е опасно за теб и околните“, коментира още тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1206 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:59

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­е­т­­а­ ­­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­ X­­1­­­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.02.19 | 18:32

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини