Съосновател на OpenAI: Дигиталните мозъци, качени на комютър, ще се усъвършенстват дотолкова, че ще надминат човека

YouTube
share

Всички вече са изпитали прогреса на изкуствения интелект (ИИ). На повечето от вас вече се е случвало да си „говорят“ с компютър, а той да ви е разбрал и отговорил. С бързия напредък на технологията, не е трудно да си представим, че в определена точка в бъдещето интелигентните ни компютри ще станат умни, колкото нас, че дори интелигентността им ще надмине човешката. Това казва главният учен и съосновател на OpenAI Иля Суцкевер. 

"Не е трудно да си представим, че когато това се случи, въздействието на този развит изкуствен интелект ще бъде наистина мащабно. Може да се почудите дали ще е добре, когато технологията стане толкова влиятелна", добавя той.

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT?

"Много лесно е да се обясни как изкуственият интелект работи само в едно изречение: ИИ е дигитален мозък, поставен в голям компютър. Всеки ИИ, който сте виждали, е базиран на тази идея. В течение на векове, учени и инженери са се опитвали да разберат как такива дигитални мозъци биха функционирали и как да ги проектират. Намирам за интересно, че хранилището на човешката интелигентност е именно биологичният ни мозък. При ИИ е изкуственият мозък", обяснява ученият. 

"Към настоящия момент, дигиталните мозъци са в пъти "по-глупави" от биологичните. Когато говориш с ИИ чатбот, бързо се забелязва, че не всичко е там. Той разбира горе-долу, но може да лесно да се забележат пропасти и липси, че има много неща, които чатботът не може да направи. Тази ситуация е временна. Изследователи и инженери продължават да работят по развитието на ИИ и ще настъпи денят, в който дигиталните мозъци, качени на комютър, ще се усъвършенстват дотолкова, че ще надминат човешките мозъци. Компютрите ще станат по-умни от нас. Наричаме този вид изкуствен интелект AGI (Artifical General Intelligence)", посочва Суцкевер.

След сингулярността на ИИ: „Взрив на алгоритъма“ и създаване на нови реалности

"Това е нивото, в което ще можем да научим ИИ да прави всичко, което например аз самият умея. Той все още не съществува, но можем да разгледаме какво ще е въздействието на AGI", уточнява съоснователят на OpenAI.

Той дава много конкретен пример, свързан със здравеопазването. „На много от вас се е случвало да искат да посетят доктор, но понякога трябва да чакате с месеци, след което получавате много малко от неговото време. Той е просто човек и може да има само лимитирани познания от цялата медицинска информация, която е налична. След което получавате и много висока сметка. Ако има AGI, който е доктор, той ще има пълното познание на цялата медицинска литература, милиарди часове клинична практика и винаги ще е наличен и много евтин“.

AGI: Какво би било, ако мощен изкуствен интелект е живял сред нас в продължение на месец?

За всяко позитивно приложение на AGI, ще има и негативно, прогнозира Суцкевер. Поради тази причина ученият призовава за сътрудничество, а не за конкуренция между лабораториите в световен мащаб, които разработват AGI. "Тази технология ще има способността да се самонадгражда. Напълно вероятно е AGI да прави разработка на нова генерация изкуствен интелект. Има притеснения в случай, че AGI стане прекалено могъщ, което е възможен сценарий. Може би ще иска да стане измамник. В добавка към работата ни с правителствата и подготовката им за това какво предстои, правим и множество проучвания, които да адресират технологичната страна на нещата, за да направим така, че ИИ никога да не поиска да стане измамник. Много лаборатории в световен мащаб работят за създаването на AGI. Дори и OpenAI да предприеме тези стъпки, какво остава за останалите компании? Разчитаме, че конкурентите ще споделят технологична информация така, че да направят ИИ безопасен“.

Водещи новини

Още новини