Почти цяла Германия вече има достъп до 5G мобилни мрежи

Getty Images/Guliver
share

В почти всички региони на Германия вече има достъп до мобилни мрежи от пето поколение - 5G. Това сочи годишен доклад, изготвен от мобилните оператори в страната, предаде ДПА.

Над 95 на сто от хората, които живеят в Германия, вече имат достъп до 5G мобилна мрежа, се посочва в доклада на "Дойче телеком" (Deutsche Telekom), "Телефоника" (Telefonica) и "Водафон" (Vodafone).

Почти пълното 5G покритие е довело и до увеличаване на трафика на данни в страната. 

"Телефоника" отчита най-голям трафик в своята мобилна мрежа - 4,3 милиарда гигабайта за периода януари-ноември 2023 г. 

Следват "Дойче телеком", с 10-процентов скок на трафика спрямо 2022 г. (почти 2,7 милиарда гигабайта от началото на годината) и "Водафон" (над 2,4 милиарда гигабайта), с увеличение от 34 процента на преноса на данни. 

ЕК: България да ускори внедряването на 5G мрежите

При 5G мобилните мрежи скоростта, с която се предава информацията, е по-голяма. Това е от съществено значение, ако играете онлайн компютърни игри например, отбелязва ДПА.

Освен това технологията позволява към дадена локална мобилна мрежа да бъдат включени едновременно повече устройства.

Мобилните оператори в Германия отчитат най-голям скок на трафика на данни през своите мрежи по време на прякото предаване онлайн на футболни мачове. 

При 7 от 10 случая, когато е регистриран пик при трафика на данни, е имало мачове на германски отбори в Шампионска лига по футбол, посочва "Телефоника".

Водещи новини

Още новини