Машинка проверява чистотата на храната

Internet
share

Устройството, създадено от специалистите в университета Пердю, тежи 10 килограма и за анализа са му нужни няколко минути.

Обикновено подобни уреди не излизат извън стените на лабораторията. Освен това, за пълноценен анализ е нужна специално обработена проба, а самият процес може да отнеме часове и дори дни.

Комбинирани са два метода на анализ, които според учените са достатъчно надеждни.

Изпитваният продукт, например ябълка, се изтрива с обикновена хартиена салфетка, напоена със спирт. След това от нея се отрязва малко триъгълниче и се слага на определено място в машинката, където се подлага на високо напрежение. Под действието на тока сместа от спирта и веществата от повърхността на продукта се йонизират и се "засилва" към мас-спектрометъра. Вторият метод включва обработка на анализирания обект със заредени частици с помощта на бавно движещи се струи хелий. Частиците йонизират молекулите от повърхността, които след това "отскачат" и попадат в прибора.

Приборът успешно може да открие бактерии като например салмонела, а също и остатъците от пестициди.


 

Водещи новини

Още новини