Nokia патентова вибрираща татуировка

share

Финландският производител на смартфони Nokia подал заявление за патентоване на хаптична (свързанa с осезанието) комуникационна система, базирана на вибриращи татуировки, които ще ни известяват за всяко входящо обаждане по мобилния телефон.

Сензорните татуировки са направени от специално феромагнитно мастило, което им позволява да вибрират под влиянието на сигнали, изпращани от звънящия мобилен телефон, пише inews.bg.

Системата ще позволява настройването на силата и честотата на тези електромагнитни импулси така, че всяко отделно входящо обаждане да предизвиква различни по дължина и сила вибрации върху кожата.

В заявлението за патент изобретението е описано като "локална хаптична система за уведомяване". В него Nokia предлага материал, "който може да засича магнитни полета и да предава осезаеми стимули към кожата, като въпросните стимули са пряко свързани с магнитното поле".

В бъдеще магнитната татуировка ще може да се поставя на различни места по тялото и така да уведомява за входящи обаждания потребителите, които прекарват дълго време в шумна среда и има опасност да не чуят телефоните си. Изобретението ще бъде полезно и за хора, които работят в тиха среда, където вдигането на шум е нежелателно.

Водещи новини

Още новини