Океаните се окиселяват рекордно бързо, показва изследване

share

Многото въглероден диоксид разбърква химията на морската вода, като окиселява океаните и може да разстрои морския живот. Морски биолози вече виждат признаци за тревога, след като изследване показа, че окиселяването на океаните става с рекордни за 300 милиона години темпове, съобщи Discovery News.

В статия, публикувана в журнала "Наука" (Science), 21 специалисти по океанология и климат описват как са измерили киселинността на океаните спрямо количеството въглероден диоксид, за период от 300 милиона години, пише dnevnik.bg.

Те определят осем исторически събития, включително топене на ледове и масови изчезвания на видове. Сред тях най-близкият аналог за очакваните варианти за бъдещето е внезапното затопляне от преди 56 милиона години, известно като термичен максимум от Палеоцен-Еоцена (Paleocene-Eocene Thermal Maximum, PETM).

По време на това явление, глобалните температури са се повишили с 5 градуса по Целзии, след като огромни количества въглероден диоксид са били изпуснати в атмосферата от редица източници, включително и вулканични изригвания. Газовете окиселили дълбините на океаните до степен, в която почти всички калциево карбонатни утайки от този период се разтворили. Калциевият карбонат се среща в черупките на различните морски животни, а в комбинация с въглеродния диоксид се превръща в хидрогенкарбонат, които е изключително лесно разтворим и повишава "твърдостта" на водата. Заради ниската си разтворимост, калциевия карбонат се утаява по-рано от останалите елементи и формира, заедно с доломита, най-долния слой на морската утайка.

Един от авторите на изследването, Лий Кумп от държавния университет в Пенсилвания, отбелязва, че PETM бледнее пред това, което ни очаква в бъдеще.

Той и колегите му наскоро откриха, че газовете изпуснати през PETM са били едва 10% от нивата, които се натрупват в атмосферата в наши дни. Това ускорява процесите и прави адаптацията на видовете много по-трудна.

Нито един от примерите в миналото не е напълно съпоставим с очакванията за бъдещето, показва изследването. Колкото и да са били екстремни събитията в историята, те са се разигравали в много по-дълги периоди от промените, които текат в момента. "Навлизаме в непознати води по отношение на промените, които ще протекат в морските екосистеми", смятат учените.

Водещи новини

Още новини