Учени създадоха смъртоносен вирус

share

Холандски учени създадоха вирус, който е много заразен и смъртоносен за човека, заяви американската агенция за биологична сигурност (НСАББ), която същевременно препоръча да се блокира публикуването на техния научен труд в списанието "Наука", предаде кореспондентът на МИА от Париж, позовавайки се на няколко френски медии.

"Не познавам друг подобен организъм (като новия вирус), който причинява толкова много страх като този. В сравнение с него, антракса не е изобщо страшен", заяви Пол Кеим-президент на американската агенция за биологична сигурност.

Научният експеримент, който доведе до създаването на този нов вирус се провел в Медицинския Център "Еразъм Ротердамски" в Холандия, специализиран в разработките на птичия грип. Желаейки да разберат по-добре как работи вируса на птичия грип H5N1, професор Рон Фушие и неговия екип предизвикали мутация на вируса като създават идеални условия за неговото разпространение от човек на човек.

Досега вирусът H5N1 се предава само от животни на хора, но не и между хора. От 2003 г. до днес той е "отговорен" за смъртта на 331 души в света. По този повод научната общественост с основание се опасява от негова мутация, по-точно от възможността да се предава от човек на човек.

Водещи новини

Още новини