Умна етажерка се грижи сама за растенията

share

След умните телефони, телевизори и часовници вече идва ред на все повече домакински уреди и ежедневни предмети "да поумнеят", пише Daily Mail.

В този случай става въпрос за умна етажерка, която е в състояние абсолютно сама да полива саксиите, поставени на нея така, че дори и най-завеяните домакини да не се страхуват за растенията си, пише сп. "Обекти".

Етажерката, която сама полива цветята без да използва електричество и е на принципа на гравитацията, се изработва от холандска фирма и носи името Pikaplant.

Металният стелаж е снабден със стъклен резервоар. Той трябва да се допълва веднъж месечно с няколко литра вода. Тя се стича по принципа на гравитацията в скрити тръби до подложки с капиляри, разположени на всеки рафт.

Саксиите, поставени върху подложките, сами "изпиват" влагата чрез корените си на принципа на капилярното просмукване.

Според конструкторите на етажерката, тя имитира естествения кръговрат на почвената вода. Подложките се навлажняват от резервоара едва тогава, когато са били сухи в продължение на няколко дни. Така растенията получават толкова вода, колкото им е нужна, без излишни количества.

Водещи новини

Още новини