Училище черпи енергия от своите възпитаници

  • 17 септември 2013 07:33

  • 1569
  • 0
Училище черпи енергия от своите възпитаници
©

Много училища по света твърдят, че се опитват да впрегнат в работа енергията на своите подопечни, но колко могат да се похвалят, че са успели, пита Shortlist?

И ви дава един пример - училището за момчета "Саймън Лангтън" в Кентърбъри, Англия.

Главният коридор на училището е покрит със специална настилка, която може да абсорбира кинетичната енергия и да я превръща в електричество. Когато десетки момчета излязат от класните си стаи и се впуснат в игри и тичане по коридора, тяхната младежка енергия буквално се превръща в ценен ресурс - достатъчен, за да заредите 853 мобилни телефона в продължение на цяла година, да държите запалена за два месеца крушка или да карате електрическа кола цели 10 километра, пише сп. "Обекти".

Настилката е тествана първоначално по време на Олимпийските игри в Лондон миналата година и в Музея на науката. Тя е създадена по дизайн на Лорънс Кембъл-Кук, бивш възпитаник на момчешкото училище в Кентърбъри. Днес той е собственик на компанията Pavegen, която всъщност е отговорна за изработката.

Възможно ли е да навлизаме в епоха, в която учителите вече няма да предупреждават своите ученици да не тичат по коридорите? Засега е твърде рано да се каже дали тази настилка е решението на световния проблем за чиста енергия, но поне едно училище вече има мнение по въпроса.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1569 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини