Отломки от американски спътник падат на 24 септември

share

Отломки от американски спътник ще паднат през нощта на 24 септември в Тихия океан, съобщават чужди медии. Специалисти от Главния център за контрол на космическото пространство в Русия уточниха мястото и времето на падане на останките от американския научен спътник UARS, като заявиха категорично, че на сушата няма да паднат такива.

Космическият апарат UARS беше изведен в орбита от совалката Дискавъри. Той беше предназначен за изследване на химическите съединения, съдържащи се в озоновия слой, измерването на температурата и силата на вятъра в стратосферата.

Според информация, изнесена от министерството на отбраната на Русия по космическите войски, на 21 септември е определен район на падане на останките 90 км северозападно от остров Порт Морсби в Коралово море и време на падане 00:05 часа (московско време) на 24 септември. Координатите на предполагаемия район на падане са 10 градуса южна ширина и 146 градуса източна дължина.

Миналия понеделник специалисти от Главния център за контрол на космическото пространство на космическите войски, осъществяващи непрекъснат контрол на изменението на параметрите на орбитата на спътника UARS, очакваха неконтролирано падане на негови отломки на 23 септември в акваторията на Индийския океан с координати 40 градуса южна ширина и 54 градуса източна дължина.

Космическият апарат UARS е изведен в орбита от совалката Дискавъри на 15 септември 1991 година. Първоначално се предвиждаше той да работи три години, но беше изведен от експлоатация едва на 14 декември 2005 година. UARS преминава край Земята на орбита 195-210 км, съобщава НАСА.

Американската космическа агенция засега се въздържа да посочва точното място на падане, но заявява, че това няма да е територията на САЩ. Те обаче предупреждават ако бъде намерен предмет, който може да е отломка от UARS, той да не се пипа, а да бъдат предупредени правоохранителните органи.
 

Водещи новини

Още новини