Фрагменти от съветски спътник изгоряха в атмосферата

  • 17 февруари 2014 20:24

  • 1851
  • 1
Фрагменти от съветски спътник изгоряха в атмосферата
©

Съветският телекомуникационен спътник „Космос-1220”, който се очакваше да падне на Земята в неделя, се разпадна на части, които изгоряха в плътните слоеве на атмосферата. Това съобщи говорителят на руските войски за въздушно-космическа отбрана Дмитрий Зенин, цитиран от РИА Новости.

Спътникът, който е бил използван за целите на радиоелектронното разузнаване, беше изстрелян в орбита през ноември 1980 г. от ракетата-носител „Циклон-2”.

По-рано руските власти потвърдиха съобщенията, че отломките от неработещия сателит трябва да достигнат повърхността на планетата на 16 февруари.

Въпреки изгарянето на отделни фрагменти, някои части от апарата може да ударят Земята, а полетът и траекторията им не може да бъдат предсказани, подгряха аудиторията британските таблоиди. Учени предупредиха, че по-голямата част от останките трябва да се приземят в Тихия океан и по този начин евентуалните щети да бъдат сведени до минимум, пише "Новинар".

Миналата година суматоха предизвика падането на европейския сателит GOCE, който полетя неконтролируемо към планетата ни, след като мисията му приключи. „Космическото ферари” се движеше по спираловидна траектория и падаше с около 13 километра на ден, но финално парчетата му попаднаха в океана.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1851 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
da

2014.02.19 | 15:12

1
ама Сандра Бълок се приземи в едно езеро.

Добави коментар

Водещи новини