Удивително откритие – астероид с пръстени! (видео)

share

Нова изненада в астрономията - астероид с пръстени, беше открит в нашата слънчева система. Небесното тяло се намира между планетите Сатурн и Уран.

Откритието е изненадало учените, тъй като досега се смяташе, че малките космически обекти не могат да имат пръстени.

Небесното тяло е първият обект, видян от хората, който не е планета и има собствени пръстени. Двойката пръстени заобикалят астероида, наречен Чарикло. Най-вероятно те са се образували след сблъсъка на космически останки около него. Наличието на пръстени също така предполага съществуването на все още неоткрита луна около Чарикло, която ги поддържа стабилни, смятат учените от Националната обсерватория на Бразилия.

“Не търсехме пръстен и не смятахме, че малко тяло като Чарикло може да ги има такъв изобщо, така че откритието беше абсолютна изненада!”, съобщи ръководителят на научното изследване Фелипе Брага-Рибас.

Астрономите са използвали седем телескопа, но само един е показал двойката пръстени около астероида с диаметър 250 километра.

Чарикло има един плътен пръстен, широк 7 километра, който е близо до него и по-малък с широчина 3 километра от външната страна.

Как са се появили остава мистерия. Една от теориите е, че са се образували след сблъсък с друго тяло.

Според учените е много вероятно след години от пръстените да се образува луна. Това е едва петият обект в слънчевата система, за който се знае, че има пръстени, след Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Водещи новини

Още новини