Правят кола-робот, която ще се движи без шофьор

share

Британски учени от Оксфордския университет разработват прототип на автомобил-робот, която може да се движи без шофьор. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на медии на Острова.

Иновативна система ще позволи на самоуправляващия се автомобил да се движи по предварително зададен маршрут, записан в паметта на компютъра й. Ролята на контролен център ще играе един Ipad, монтирана на таблото. Видеокамера и лазерни лъчи пък ще помагат на колата да се „ориентира” по пътя и да реагира адекватно на ситуациите по време на движение.

Въпреки това автомобилът не бива да се пуска в движение без присъствието на човек на седалката на водача. Неговата функция е в случай на необходимост, да се намесва в управлението на машината, за да се избегне опасната ситуация.

За да бъде деактивиран автоматичният режим, просто трябва да се натисне педалът на спирачката. По същия начин се контролира и автоматичното поддържане на скоростта.

Системата за автоматично движение няма да използва спътниковите навигационни сигнали, за да се избегнат евентуални грешки, които биха могли да възникнат при аварийна ситуация. Учените вече са подали заявление до Министерството на транспорта, за да получат разрешение да тестват на пътя.


Водещи новини

Още новини