Откриха живот в тропосферата

share

За пръв път в историята на науката учени откриха живот там, където досега никой не подозираше, че той може да съществува - в тропосферата.

Тропосферата е онази част на земната атмосфера, която се намира на височина приблизително от 8 до 15 км. над повърхността на нашата планета. При това става въпрос не за някакви изолирани случаи, а за доста впечатляващ брой - цели 20 процента от частиците в тропосферата всъщност представляват живи организми, пише сп. "Обекти".

Според Костас Костантинидис от Технологичния институт на Джорджия това ще доведе до фундаментални промени в разбиранията ни за начина, по който се разпространяват живота и заразите, както и по който се формират климатичните особености.

До сега учените вярваха, че в частиците в тропосферата не са нищо друго освен прах и сол, но новото проучване показва, че животът може да съществува дори и на такива немислими места.

"Тропосферата е изключително враждебна среда и въпреки, че не всички бактерии успяват да оцелеят там, наблюдаваме изненадващо многообразие на видове", казва проф. Константинидис.

Микроскопичните организми са били уловени от специален уред на NASA, качен на борда на самолет DC-8. С помощта на геномни техники сега учените анализират последователността на гените им и полимерните им верижни реакции. Живите организми са с размери от 0.25 до 1 микрона в диаметър и са с морски и сухоземен произход.

Водещи новини

Още новини