Учен: Витамините пречат на противораковата терапия

share

Според нобеловия лауреат, открил структурата на ДНК, пациентите, страдащи от ракови заболявания в напреднала фаза, пречат на лечението си, като взимат таблетки мултивитамини, съдържащи антиоксиданти, пише "Обекти", позовавайки се на Telegraph.

Според няколко изследвания, проведени в близкото минало, хранителните добавки с антиоксиданти от типа на витамините A, C, Е предлагат умерена защита срещу рака. Сега проф. Уотсън, който заедно с Франсис Крик открива "двойната спирала" на ДНК през 1953 година, твърди, че таблетките с мултивитамини причиняват повече вреда, отколкото полза.

В наскоро публикуван труд Уотсън твърди, че причината късните стадии на рака да стават нелечими често се крие във факта, че високите нива на антиоксиданти спират действието на химиотерапията и лъчевата терапия.

При здрави хора антиоксидантите може и да помагат, защото атакуват молекулите, известни като "свободни радикали", които могат да разрушат ДНК. Но много от терапиите използват свободни радикали, за да убиват раковите клетки. Антиоксидантите спират работата им.

Проф. Уотсън твърди, че трябва да бъдат проведени изследвания, за да тестват теорията му, която според него е "сред най-важната ми работа след двойната спирала."

Водещи новини

Още новини