Инжектиране на бактерия предизвиква противоракова реакция

  • 16 август 2014 20:42

  • 2462
  • 0
Инжектиране на бактерия предизвиква противоракова реакция
©

Бактерията Clostridium novyi, която се намира в почвата, е известна с това, че причинява инфекции, увреждащи тъканите, пише Gizmag.

Учени от американския изследователски университет “Джонс Хопкинс” обаче са разработили модифицирана версия на бактерията, която провокира противоракова реакция при плъхове, кучета и хора. Пробивът може да допълни съществуващите методи и да предостави възможност за целево третиране на растежа на злокачествените образувания.

Под ръководството на професора по онкология Шибин Зу научният екип е започнал да изследва потенциала на C.novyi преди повече от десет години. Проучването е вдъхновено от описания преди сто години метод на имунотерапия, наречен „токсини на Coley“. Наблюденията показват, че пациенти с ракови заоблявания имат състояния на ремисия след бактериални инфекции.

Бактерията C.noyvi живее в среда с ниски нива на кислород. Това я прави подхододящ кандидат за атака на лишените от кислород клетки в туморите, които често трудно могат да да се третират с химиотерапия или облъчване. Екипът е променил бактерията, като е премахнал произвеждащия токсини ген, за да я направи подходяща за терапевтични нужди. След това в поредица от изследвания учените са наблюдавали ефектите от инжектирането на микроорганизма.

При ескпериментите с плъхове и кучета е установено намаляване на размера на злокачествените образувания и по-дълъг живот след прилагане на бактерията. Учените са провели и тест върху пациент с тумор на меките тъкани в напреднала фаза. Бактерията е била инжектирана директно в метастаза в ръката и това е довело до значително намаление на размера на тумора в и около коста. Наред с това обаче е имало и странични ефекти. Пациентът е реагирал с остро възпаление и формиране на абцес. Изследването върху инжектирането на бактерията C.novyi все още не е приключило, но учените се надяват, че то би могло да се прилага заедно с традиционни форми на лечение като химиотерапията.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш! #tivodish

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини