Намериха лек за опасен щам на маларията

share

Нов метод за лечение на един от опасните щамове на паразита Plasmodium, причиняващ малария, бе открит от израелски учени. За това съобщи сайта за иновации nocamels.com, цитиран от Econ.bg.

И до днес маларията остава най-смъртосното заболяване в света
. Над един милион души, живеещи предимно в развиващите се страни, ежегодно стават жертва на болестта, причинена от различни щамове на паразита, предаван от комарите от вида Anopheles, пише inews.bg.

Медицинският свят все още търси ефективна ваксина срещу смъртоносния паразит, който засяга предимно бременните жени и децата на възраст до пет години.

Разбирайки как най-опасния щам – Plasmodium falciparum, се крие от зоркото око на имунната система, учените от Еврейския университет в Йерусалим са проправили път за развитието на нови подходи за лечение на смъртоносната инфекция.

Новото знание може да доведе до стратегии за нарушаване на способността на паразита да "лъже" организма ни и да даде на възможност на имунната система сама да изчисти инфекцията и да преодолее болестта. А това би било огромен успех, взимайки предвид факта, че въпросният щам Plasmodium falciparum е отговорен за 90% от смъртните случаи.

Водещи новини

Още новини