Откриха гена, който предсказва часа на смъртта

share

Американски учени са открили генетическа вариация, която има толкова силно влияние върху биологическия часовник на човека, че може да предсказва по кое време на деня най-вероятно ще настъпи смъртта му. Това твърди публикация в издаваното в САЩ специализирано списание Annals of Neurology.

"Вътрешните биологически часовници регулират много аспекти от човешката биология и поведение … Те също така влияят на времето, в което настъпват остри клинични състояния като инсулт и инфаркт", заявява ръководителят на изследването, Андрю Лим, от медицинския център Бет-Израел в Бостън, съобщава БТВ.

Екипът на Лим се е занимавал с търсенето на генетични признаци, показващи повишен риск от развиването на болестта на Алцхаймер и Паркинсон. В изследването са участвали 1 200 души, на възраст над 65 години, които трябвало да носят електронни гривни, които засичали промените между сън и бодърстване.

Учените постигнали пробива си, когато започнали да изследват ДНК-данните на участниците в проекта. Оказало се, че тези които предпочитали да стават рано и да си лягат рано имали ясни различия от тези, които предпочитали да се излежават сутрин и да си лягат късно вечер.

В рамките на изследването учените открили единичен нуклеотид (градивен елемент на ДНК-кода) в близост до генома „Период 1”, който отличавал едната от другата група.

При 60 % от хората на тази височина в ДНК-кода имало субстанцията „аденин” (А), а при 40 % - „гуанин” (G). Тъй като хората с двойни хромозоми, всеки човек разполага с едната от трите комбинации - A-A, G-G или A-G.

Учените установили, че хората с комбинация А-А се събуждали час по-рано от тези с комбинация G-G, а тези които „носели” A-G с половин час по-рано от първите.

Тъй като някои от участниците в експеримента били в него от над 15 години и вече били починали, след като сравнили данните, учените установили че тази генетична вариация, може да определя и часовете на смъртта.

По този начин хората от групата А-А или A-G умирали преди 11 сутринта, както по-голямата част от хората по света, докато „хората G-G” средно почивали около 6 часа следобед.

Водещи новини

Още новини