"Порше" отчита спад на продажбите заради слабото търсене в Китай

Getty Images
share

Германският производител на луксозни автомобили "Порше" (Porsche) публикува днес разочароващи данни за продажбите на фона на слабото търсене в Китай и обновяването на някои популярни модели, предаде ДПА.

Общият брой на доставените от "Порше" автомобили през първите девет месеца на годината е 226 026 в световен мащаб, което е спад от 7 на сто на годишна основа. Продажбите на ключовия китайски пазар са намалели с 29 на сто за същия период, което според компанията се дължи на трудната икономическа ситуация в Китай. 

"Порше", основната марка в портфолиото на водещия европейски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen Group), също така е продала с 5 на сто по-малко автомобили в Северна Америка, тъй като митническите забавяния са възпрепятствали доставките.

Германският пазар е светъл лъч за марката, където доставките са се увеличили с 8 на сто през първите три тримесечия. 

"Порше" понижи прогнозата за приходите си поради проблеми с доставките на алуминий

Продажбите са се увеличили с 1 на сто в останалата част на Европа и с 3 на сто на отвъдморските пазари - широка категория, включваща Африка, Латинска Америка, Австралия, Япония и Корея.

Спадът е в някаква степен очакван, тъй като базираната в Шутгарт компания трансформира автопарка си с нови версии на електрическия спортен автомобил "Порше Тайкан" (Porsche Taycan), моделите "Панамера" (Panamera), "Кайен" (Cayenne) и "Макан" и класическия 911.

Преходът между различните моделни серии е сложен, което води до пропуски в продажбите на отделните пазари. 

Директорът по продажбите Детлев фон Платен заяви, че търсенето от страна на клиентите остава стабилно, а отзивите за новите модели са добри, отбелязва БТА.

"С увеличаването на наличността на продуктите сме оптимистично настроени за последния етап от 2024 г.", каза той. 

Водещи новини

Още новини