"Мерцедес" отчете спад на продажбите и печалбата през второто тримесечие

Getty Images
share

Германският производител на луксозни автомобили "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) обяви 4 процента намаляване на продажбите до 36,7 млрд. евро, предаде ДПА. 

Печалбата преди отчитане на лихви и данъци (EBIT) се е сринала с близо 20 процента спрямо същия период на миналата година до малко над 4 млрд. евро. 

Коригираният марж преди лихви и данъци - т.е. съотношението между приходите от ежедневната дейност и продажбите - в основния бизнес на фирмата с автомобили е 10,2 на сто от април до юни. Това е с повече от 3 процента под показателя за предходната година.

През второто тримесечие продажбите на особено печелившите модели от най-висок клас и общите продажби са намалели в сравнение със същото тримесечие на предходната година, включително на ключовия китайски пазар.

Продажбите на "Мерцедес" спадат през първото тримесечие

Компанията потвърди прогнозите за общите продажби на групата тази година и за печалбата преди лихви и данъци, отбелязва БТА.

"Очаква се продажбите и моделният микс да се подобрят през втората половина на годината, подкрепени от по-нататъшното пускане на пазара на нови модели, особено в най-високия сегмент", заявява ръководителят на концерна Ола Келениус, цитиран в съобщение за пресата.

Водещи новини

Още новини