Годишната печалба на "Мерцедес" е нараснала заради по-високите цени и засиленото търсене на луксозни модели

  • 17 февруари 2023 13:42

  • 871
  • 0
Годишната печалба на "Мерцедес" е нараснала заради по-високите цени и засиленото търсене на луксозни модели
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Нарасналото потребителско търсене на луксозни автомобили и повишените цени са спомогнали за увеличението на печалбата на "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) през миналата година, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Приходите са се увеличили с 12 на сто до 150 милиарда евро, което е растеж спрямо 133,8 милиарда евро (142 милиарда долара), реализирани през 2021 г., съобщи германският автомобилостроител в годишния си доклад, публикуван днес.

Печалбата, която се разпределя на акционерите от продължаващи дейности, е нараснала до 14,5 милиарда евро или 13,55 евро на акция спрямо 10,7 милиарда евро или 10 евро на акция преди година.

Продажбите на водещия германски автомобилостроител са се повишили с 12 на сто през 2022 г. Компанията е доставила малко по-малко автомобили на търговци на дребно, но продажбите на едро са нараснали с около 5 на сто.

Продажбите на водещи модели като Ес-Клас (S-class), автомобили на отлично представящата се дъщерна фирма А Ем Ге (AMG) и луксозната марка "Майбах" (Maybach) са се повишили.

"Мерцедес" ще изгражда собствена мрежа от зарядни станции в САЩ

В резултат на това годишната печалба на компанията преди лихви и данъци и корекции за еднократни разходи е нараснала с 20 на сто до 20,66 милиарда евро.

Очаква се управителният съвет на компанията да предложи дивидент от 5,2 евро на акция, което е увеличение спрямо 5 евро на акция миналата година.

"Мерцедес" прогнозира, че продажбите на групата за 2023 г. ще са на равнището от предходната година.

Коментирайки резултатите, компанията обяви: "Мерцедес-Бенц груп" през първата година след отделянето на "Даймлер трак" (Daimler Truck) продължава трансформацията си на фона на геополитическите и макроикономически предизвикателства. Силните резултати подчертават подобрената доходност, въпреки че пандемията от КОВИД-19 и трудностите по веригите за доставки на полупроводници и последиците от руската инвазия в Украйна продължават да засягат бизнеса".

Еднократните постъпления от отделянето на бизнеса на "Даймлер трак" са увеличили печалбата на групата до над 23 милиарда евро през 2021 г. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини