Италия и Испания подкрепят европейските мита върху китайските електромобили

Pixabay
share

Италия и Испания подкрепят налагането на мита от страна на ЕС върху вноса на електромобили, сглобявани в Китай, съобщиха правителствени източници, цитирани от Ройтерс. Крайният срок страните членки да обявяват дали са "за" или "против" подобни мита изтича в полунощ.

Решението е необвързващо, но може да повлияе на крайното заключение на Европейската комисия по отношение на митата. Първоначалното предложение на ЕК предвиждаше налагане на мита до 37,6 на сто върху електромобилите, внасяни от Китай, което нагнети напрежение с Пекин.

Според правителствени източници Италия е гласувала в полза на предложението на ЕК, а Испания ще го направи в писмен вид. От полското министерство на развитието посочиха, че полската позиция все още се обсъжда. Германия засега се въздържа, твърдят източниците.

ЕС налага близо 38% допълнителни мита за китайските електромобили

Преди десетилетие ЕК не наложи мита върху китайските соларни панели, след като повечето страни членки се обявиха против подобна стъпка, в резултат на което европейското производство в сектора се срина, припомня Ройтерс.

Еврокомисията засега ще продължи с разследването и ще реши дали да предложи налагането на мита, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини