Изтеглят близо 34 млн. автомобила от американския пазар

share

Близо 34 милиона автомобила ще бъдат изтеглени от американския пазар заради дефектни въздушни възглавници, произведени от японската компания "Таката", съобщава "Стандартнюз".

Най-масовото изтегляне на коли в страната се дължи на дефектните въздушни възглавници, които са причинили смъртта на 6 души и са ранили други 100, пише New York Times.

Японската компания е един от най-големите доставчици на въздушни възглавници. Тя отричаше в продължение на десетки години за дефекта на своите продукти.

Но във вторник обаче компанията направи обратен завой и призна, че въздушните им възглавници са дефектни и се съгласи да бъдат изтеглени 34 млн. автомобила, което е всяка седма кола по американските пътища.

Оказва се, че въздушните възглавници експлодирали прекалено силно, подобно на мощта на шрапнели само че в купето на автомобила.

Произведени през първото десетилетие на настоящия век, дефектните въздушни възглавници могат да експлодират дори в случай на най-малката катастрофа и да изхвърлят парчета метал и пластмаса върху пасажерите.

При излагане на прекомерна влага агентът, който раздува възглавниците - амониев нитрат може да дефектира.

Автомобилитие, които са засегнати са: "Фиат Крайслер", "Дженерал Мотърс", "Форд", "Мазда", "Мицубиши", "Нисан", "Субару", "Тойота", БМВ, "Хонда.

Само "Хонда" изтегли 19,6 милиона автомобила от пазара по света, от които само 5 милиона бяха изтеглени миналия четвъртък. "Тойота" изтегли 8 милиона автомобила по света, а "Нисан" - 4 милиона.

"Таката" е обект на съдебно разследване от американското министерство на правосъдието. Изтеглянето на автомобилите ще струва на "Таката" и на автомобилоконструкторите между 4 и 5 милиарда долара, смятат експерти.


 

Водещи новини

Още новини