Русия с контрасанкции: Ще въвеждат ембарго за внос на западни коли

Getty Images/Guliver
share

Руското правителство е подготвило допълнителни контрасанкции срещу САЩ и ЕС, които да бъдат въведени, ако Западът приеме нов кръг ограничения срещу Русия, съобщиха руски медии, цитирани от в. "Труд".

Сред възможните мерки са ембарго върху вноса на някои промишлени и медицински стоки.

Източник от администрацията на държавния глава обаче споделя пред деловия всекидневник "Ведомости", че не е изключена пълна или частична забрана за внос на автомибили от "неприятелски настроени" държави. Според него търсенето може да бъде задоволено от вътрешното производство и в частност от заводите, където се сглобяват коли от западни марки.

Премиерът Дмитрий Медведев вече издаде постановление, задължаващо администрацията да купува само сглобени и произведени в Русия автомобили.

Ако се стигне до санкции в този сектор, ще последва преразпределяне на руския пазар и ще спечелят онези, които вече имат предприятия в Русия, т.е. водещите световни производители. Но затваряне на границите за европейски коли може да бъде компенсирано с внос от Корея и Китай, където автомобилите са чувствително по-евтини за производство от руските.

Чуждестранни производители са вложили поне 5 милиарда долара в местни предприятия за последните десетина години.

В Русия заводи вече имат "Форд", "Фолксваген", "Рено", "Тойота" и "Хюндай". Германците от "Даймлер" имат съвместно дружество за камиони с "Камаз" за сглобяване на "Мерцедес-Бенц", но не и на леки коли. Руснаците обаче търсят тази марка и особено високия й клас като по данни за 2013 г. тук са продадени близо 44 400 мерцедеса, което е около 3% от глобалните продажби на компанията. БМВ сглоби през 2013 г. над 20 000 коли в завода си в Калининград, което е около половината от закупените БМВ и "Мини" в Русия за 2013 г.

"Фолксваген" вложи за три години 1,3 млрд. евро за руски завод и планира още толкова разходи до 2018 г. с цел да увеличи с над 60% продажбите си до около 500 000 автомобила

Водещи новини

Още новини