Вселенатa издъхва

  • 09 ноември 2012 18:01

  • 4525
  • 0
Вселенатa издъхва
©

Резултатите от ново проучване показват, че преди девет милиарда години, след първото поколение звезди, образуването на нови звезди се е забавило драстично. Оказва се, че нашата Вселена изглежда издъхва.

Проучването прогнозира, че само след няколко милиарда години ще може да се види раждането на последната звезда – ако, разбира се, човечеството живее толкова дълго, пише "30 думи".

Международен екип от астрономи използвал три телескопа -  Инфрачервения  телескоп на Великобритания (UK Infrared Telescope), телескопът "Субару" (Subaru Telescope), разположен на Хаваите  и чилийския "Много голям телескоп" (Very Large Telescope) - за да изучат тенденциите за формирането на звездите в ранната Вселената.

Отдавна е известно, че много звезди, включително нашата собствена, най-вероятно са възникнали  от прах, останал  от други звезди, които са били по-големи по размери и  са се превърнали в свръхнови в зората на Вселената. Проблемът бил в това да се изчисли колко звезди Вселената е произвеждала по-рано и колко произвежда сега,  тъй като се създава впечатление, че в определен  момент започват да се формира много по-малко.

Водещият автор Дейвид Собра; (David Sobral) от Лайденския университет пише  на сайта на телескопа  “Субару”:

“Формирането на звезди във Вселената като цяло постоянно намалява през последните 11 милиарда години. Сега то е 30 пъти по-малко, отколкото е било във вероятния пик преди 11 милиарда години. Ако тази тенденция продължи, във Вселената ще се появят само 5% нови звезди. Ние живеем във Вселена, доминирана от старите звезди. Основното действие във Вселената е станало преди милиарди години назад! “

Първото поколение звезди  вероятно са били с много големи размери – стотици пъти по-големи от нашето Слънце и е трябвало бързо да изразходват горивото си, да се превърнат в свръхнови и да умрат, пораждайки разпръснати дискове от прах, от които по-късно се формират звезди и планетни системи.

Новото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4525 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини