Лекари от Спешна помощ: Ние сме като на война

  • 12 ноември 2012 08:22

  • 1522
  • 4
Лекари от Спешна помощ: Ние сме като на война
©

Екипите на Спешна помощ намаляват, а адресите се увеличават. Това каза Анелия Маждракова, бивш ординатор в Спешна помощ.

Този проблем е от началото на реформата, когато се ликвидираха неотложните звена в болниците. Когато започнах имаше 25-30 екипа за София плюс 15 неотложни звена в столицата като е имало до 100 000 адреси на година. Сега адресите са 120 000, но са 15 екипа до 17, една част са фелдшери и медицински сестри. Превръщането ни като безплатен транспорт и буфер между личните лекари и болниците е недопустимо, каза Маждракова. В същото време лекарите работят по 12 часа, а на другия ден е от седем вечерта до седем вечерта, разказа лекарката. Тя разкри, че болниците вече отказват да приемат спешни случаи, линейка обикаля различните болници и затова се поема риска пациентът да бъде оставен вкъщи.

За месец октомври има четири посегателства над екипи на Спешна помощ. Това съобщи Десислава Кателиева, която е председател на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ. На 13 октомври е нападнат екип в Русе и е строшено предното стъкло на линейката, 14 октомври в София. На 26 октомври в Бургас е направен опит да се души лекарката, сестрата е била изритана, а шофьорът е опериран след като е отнесъл здрав ритник. В Куклен е пресечен пътя на линейката, която е катастрофирала. Фелдшерът е с комоцио в болницата. Да си спешен медик е като да си на война, каза Кателиева.

До Нова година от Асоциацията искат криминализирине на нападенията над спешните екипи. При гавра с куче глобата е 5 000 лв, а за нападение над лекар няма определено наказание, недоволстват лекарите. Имаме нужда от правила за спешността на случаите, достойно заплащане, квалификация и да се намали агресията, каза Кателиева. Във Варна екипите са седем, но често се случва да бъдем викани на фалшиви адреси едновременно на Галата и Златни пясъци, които са в двата различни края на Варненския залив. Според директорът на „Медински дейности“ в МЗ Ивелина Георгиева спешни са случаите свързани с дете до една година, родилка със започнало раждане, случаи на пряка опасност за живота и пациенти с остри психически състояния, както и катастрофи и инциденти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1522 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
До Дон Цеци и Хунтата му!

2014.12.11 | 11:38

4
В никош друга Еври страна ,МАНГАЛИТЕ нямат толкова много права,колкото тук им даде МВР! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ,от Ахмед доган и Вежди Рашид!

2012.11.13 | 10:30

3
Напълно подкрепям специално лекарите от бърза помощ,наистина при тях положението е доста критично.

2012.11.12 | 21:30

2
Аман от празноглавци без работа чешещи си празните мозъци по разни тъпи сайтове като този, дето са в стила на научната фантастика, и лапни шарани манипулации.
mango

2012.11.12 | 21:08

1
yazak pove4e niama da hodia na doftor-anaaa

Добави коментар

Водещи новини