Искат актуализация на бюджета на НЗОК

  • 01 ноември 2012 11:36

  • 721
  • 1
Искат актуализация на бюджета на НЗОК
©

Предложение за актуализация на бюджета на НЗОК бе внесено от Синята коалиция. След като Конституционният съд обяви за противозаконен транферът от 100 млн. лева от касата към здравното министерство, от коалиция настояват останалите 50 млн.лева да се разходват за здравоосигурителни плащания. Ваньо Шарков обясни, че предлагат тези пари да бъдат пренасочени за болничната помощ, пише Дарик.

Вчера на заседание на комисията по здравеопазване заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е изразил надежда, че депутати ще внесат предложение за актуализация на бюджета на здравната каса, каза Шарков. В тази връзка депутатите от Синята коалиция са внесли предложение за изменение и допълнение на закона за бюджета на НЗОК за 2012 година, с което се предлага тези 50 млн. лв., които са останали, да отидат в перо плащания на здравоосигурителни дейности на болничната помощ.

Причините сините да искат насочване на средствата в болничната помощ са две. Първата е, че НЗОК има да плаща надлимитни дейности от първите две тримесечия, а това са пари, които болниците очакват да получат. Втората причина е, че лечебните заведения за болнична помощ в България имат 360 млн. лв. задължения.

Последвайте канала на

721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.01 | 13:56

1
Предложението е добро, но няма да стане. Парите са раздадени в министерството като бонуси и др. за добре свършена работа въпреки решението на съда за незаконния трансфер. Парите ги няма, болните да чакат, е как да не се гордеем с тежката артилерия?

Добави коментар

Водещи новини