Откриха опасните алфатоксини в 5 села в Ловешко

  • 25 октомври 2012 17:21

  • 1480
  • 0
Откриха опасните алфатоксини в 5 села в Ловешко
©

Отрицателни са 9 от общо 14 проби за афлатоксини от селата на Ловешка област. Канцерогенното вещество е засечено в опасна концентрация във ферма в Априлци, както и в селата Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец. Чисти от токсина са Летница, Слатина, Хлевене, Дренов, Владиня, както и двама проверени стопани от с. Радювене, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

„Това е доказателство, че взетите мерки от институциите дават положителни резултати”, коментира д-р Ивайло Йотов, директор на областната служба към агенцията. Продължават мерките за контрол на движението на млякото и млечните продукти в с. Радювене и в мандрата в с. Горан. Работи кризисен щаб за справянето с проблема с афлатоксина в община Ловеч.

След пристигане на резултати от пробите започва събиране на млякото от частни производители от Гостиня, Смочан, Лисец и Дойренци. Уведомено е ръководството на община Априлци да предприеме действия сред населението за недопускане на поразяване от токсина. За възможността от заразяване на дивечовото месо са предупредени ловните дружинки.

Последвайте канала на

1480 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини