Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

  • 20 октомври 2012 10:31

  • 796
  • 1
Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
©

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Идеята за този ден се ражда от Националното остеопорозно общество на Обединеното кралство и се поддържа от Европейската комисия.

Отбелязва се за 16-а поредна година, като мотото този път е „Да предотвратим повторно счупване". На тази дата стартира и едногодишна кампания, организирана от Международната остеопорозна фондация и посветена на повишаване на осведомеността относно превенцията, диагностиката и лечението на това заболяване.

Остеопороза се появява тогава, когато се наруши балансът между костното изграждане и костното разграждане, обясни ендокринологът д-р Александър Шинков.

Проучване у нас показва, че всяка пета жена на възраст над 50 години има остеопороза.

Един от най-логичните превантивни методи в случая е измерването на костната маса. Наличието на витамин D в организма е сред основните фактори, възпрепятстващи развитието на „тихият крадец", както наричат остеопорозата. Основен източник на витамина обаче е не толкова храната, колкото слънчевата светлина.
 
Сред факторите, „благоприятстващи" развитието на остеопороза, са ниското тегло, ранната менопауза, някои хронични заболявания.

Последвайте канала на

796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2012.10.20 | 10:56

1
Нали беше,, добра", сега стана ,,борба", то е така де, навремето е имало творчески и борчески колективи. Бърза реакция в стила на ОФ, браво!

Добави коментар

Водещи новини