Най-много българи чакат за чернодробни трансплантации

  • 16 октомври 2012 08:15

  • 1004
  • 0
Най-много българи чакат за чернодробни трансплантации
©

В България най-много са чакащите за трансплантация на черен дроб. За съжаление много от тях нямат късмета да я дочакат. Що се отнася до трансплантацията на сърце - има възможност да се поставя изкуствено, което да даде още време за намирането на подходящия донор. Това проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на "Света Екататерина" в сутрешния блок на БНТ.

В Европа над 56 000 пациенти имат нужда от трансплантация на органи, тъкани и клетки. При децата донорите са много по-рядко, защото те трябва да съвпадат по години, ръст, тегло и няколко други показатели, а това се случва изключително рядко, каза още той.

Майката на единственото дете с трансплантирано сърце у нас - Марти заяви, че донорството засяга всички хора и не трябва да се правят, че това не ги засяга. "Никога не съм си представяла, че ще се нуждае детето ми от донор, но това се случи", заяви още тя.

Проф. Начев обясни, че българите не трябва да се страхуват да станат донори, защото това не означава, че когато имат проблем - той няма да бъде лекуван, а напротив - ще бъде направено всичко възможно, за да бъде спасен всеки пациент.

Последвайте канала на

1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини