Ген. Тонев: Страната ни изостава в спешната хемодиализа

  • 15 октомври 2012 08:42

  • 958
  • 0
Ген. Тонев: Страната ни изостава в спешната хемодиализа
©

Ние от началото на годината сме получили 40 млн. лева от НЗОК, а глобите са ни на стойност 3 000 лева. Това заяви началникът на ВМА ген. д-р. Стоян Тонев в сутрешния блок на БНТ по повод проверките и констатираните нарушения в редица болници у нас.

Въпросът за спешната хемодиализа, която е при отравяния, също е належащ. Защото тя не е дофинансирана и тук не става дума само за транспорт, а като цяло. Страната ни изостава в тази област. Но тук не става въпрос за увеличаване на парите по принцип, а в сектор - например, едно е транспорт в София, а друго, е транспортът във Видин. При диализата има и един друг аспект - психическото натоварване, защото работиш с хора с хронични заболявания,който трябва да се отчете, смята още ген. Тонев

Запитан за последния случай в Дупница, при който почина пациентка, а дрегерът отчете 2 промила на лекаря, който я е лекувал, той коментира с думите, че е ясно като цяло,че  съдбата на тази пациента е нямало как да бъде променена.Но са две различни неща личната и професионалната отговорност и също така трябва да се търси кой е допуснал този лекар да работи в подобно състояние, както и, че е необходимо да се изясни дали тези промили са от медикаменти или са алкохолни.

Последвайте канала на

958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини