Апарат вижда тумори триизмерно

  • 02 октомври 2012 09:51

  • 1271
  • 0
Апарат вижда тумори триизмерно
© Булфото

Ехоендоскоп, който "вижда" триизмерно тумори в стомашно-чревния тракт, започва работа в пловдивската болница "Каспела".

Промоцията на „Олимпус 190" е била на 4 април тази година. Ден по-късно ръководството на болницата поръчва апарата, като 20% от финансирането идва от Европа. Ехоендоскопът вече работи в отделението по „Гастроентерология" на лечебното заведение.

Функцията на новата техника дава възможност по време на изследването да се определи дали туморът е доброкачествен или злокачествен. Ако се докаже, че той е злокачествен, апаратът дава възможност за определяне и на неговия стадий.

Със супер модерната апаратура, непозната досега у нас, може да се откриват туморите в стомаха и червата. Апаратът е с уникална за България конфигурация, която се състои от гастроскоп, колоноскоп и ехоендоскоп.

Информацията минава през процесор и комплементарния за него ехограф. За първи път у нас може да се види тумора вътре в тялото и така да се разбере накъде се разпространява. По този начин се определя дали операцията по отстраняването му може да бъде безкръвна и какъв да бъде обема й, както и големината на самия тумор.

Персоналът на МБАЛ „Каспела" е преминал курс на техническо обучение. Пациенти от цялата страна могат да се изследват с триизмерния ехоендоскоп.

Последвайте канала на

1271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини