Всяка пета жена над 50-годишна възраст страда от остеопороза

  • 27 септември 2012 15:34

  • 1173
  • 0
Всяка пета жена над 50-годишна възраст страда от остеопороза
©

Всяка пета жена над 50-годишна възраст страда от остеопороза - обменно косто заболяване, характеризиращо се с намалена костна плътност, влошени качества на костта и повишен риск от счупване, каза пред журналисти д-р Александър Шинков от Университетската болница по ендокринология. Всяка трета от тях ще преживее остеопорозна фрактура до края на живота си, уточни лекарят.

Най-честите остеопорозни фрактури са на прешлени, следвани от тези на китките и на бедрената шийка, уточни д-р Шинков. От фрактурите на бедрената шийка обаче са най-честите смъртни случаи в резултат на усложненията, настъпили след фрактурата. По думите му прогнозите сочат, че в европейски мащаб през 2025 год. фрактурите на бедрото ще се увеличат с 50 процента, като България ще бъде най-засегната поради застаряващото население.

Проучване, извършено миналата година сред 2032 българи показва, че нивата на витамин Д /хормон, който осигурява усвояването на калций и фосфор от храната/ са по-високи сред мъжете, а 27 на сто от жените имат много ниско ниво на витамин Д в организма си. 22 на сто от изследваните мъже и жени, които са показали много ниско ниво на витамин Д, живеят в малки градове, в села или в домове за възрастни хора, посочи ендокринологът. Според проучването 60 на сто от обитателите на домове за възрастни хора са показали екстремно ниско ниво на витамина.

Най-добрата профилактика е натрупване на костно вещество в детска възраст, излагане на слънце, за да се синтезира витамин Д, осигуряване на достатъчно количество калций в организма, движение. Тютюнопушене, алкохол, липса на слънце, ранна менопауза, ниско телесно тегло, фамилна обремененост, някои хронични заболявания и медикаменти са част от рисковите фактори за развитие на остеопороза, каза още д-р Шинков.

Последвайте канала на

1173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини