Унищожават пилешкото месо, носител на салмонела

  • 26 септември 2012 17:57

  • 733
  • 0
Унищожават пилешкото месо, носител на салмонела
©

В екарисажа във Варна е започнало унищожаването на пилешкото месо, от което бе изолирана салмонела тип С. Това съобщи д-р Живка Манева, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, пише Фокус.

Във връзка с данните на Регионалната здравна инспекция, свързана с епидемиологичното проучване на хранителното заболяване, обявено на 13 септември, д-р Манева обяви, че новозаболелите не са деца, които са консумирали същата храна по смисъла на Наредба №9, и не може да се твърди, че тяхното заразоносителство е свързано с консумация на конкретно посочена заразена със салмонела храна. В областната дирекция по безопасност на храните във Варна няма данни за приключване на проучването по Наредба №9, където водеща институция е здравната инспекция във Варна. Те трябва да приключат проучването с окончателен доклад, в който да бъде посочена причината за хранителното заболяване на децата, обявено на 13 септември.

„В случая, тези заболели деца, които посещават детски градини, не могат да се свържат с обявения взрив на хранително отравяне, защото те не са консумирали една и съща храна и няма данни за установяване на храната, причинила заболяването от 13 септември”, каза още д-р Манева. Извършени са проверки на всички детски млечни кухни във Варна, продължава осъществяването на постоянен контрол. В момента там се хранят няколко хиляди деца и няма сигнали за постъпили оплаквания от родители, свързани с храненето на децата. Проверени са и всички разливочни към съответните млечни кухни, както и детските ясли във Варна, където се предлагат храни.

По данни на Регионалната здравна инспекция - за периода от 19 до 25 септември във Варна са регистрирани още 21 случая на заболели от салмонелоза деца. Всички случаи са проучени и в Инфекциозната клиника са хоспитализирани три от децата. Доказано е, че едно от тях посещава градина, 17 се хранят от млечна кухня, а останалите три не разчитат на общински заведения. Изследванията показват, че бактерията салмонела отново е от тип Д. При взрива от салмонелоза в началото на септември бе установено заразено пилешко месо, от което бе изолирана салмонела тип С.

Последвайте канала на

733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини