Тежко болни без лекарства

  • 23 септември 2012 09:16

  • 920
  • 0
Тежко болни без лекарства
©

Цяла седмица пациенти с множествена склероза (МС) обикалят аптеките, но въпреки че разполагат с протоколи за отпускане на животоподдържащите лекарства, не могат да ги получат. За това алармираха „Труд" потърпевши.

Причината е, че на 14 септември вечерта Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) оповестява на сайта си, че служебно се намаляват цените на някои препарати, сред които и на референтния срещу болестта множествена склероза. Така става ясно, че НЗОК ще плаща с 400 лв. по-малко за интерфероните (преди са били 1822 лв., а вече са 1428 лв.). Ако пациентът иска да се лекува с по-скъп медикамент от същия клас, трябва да покрие разликата от джоба си. „фирмите, притежатели на разрешението за употреба на лекарствените продукти срещу множествена склероза, са взели решение да поемат разликата, която осигурените следва да доплатят.

Така пациентите пак ще получават безплатно медикаментите си чрез касата в аптеките", обясниха от НЗОК. „Само че никой от касата не е казал на фармацевтите за промяната и че пациентът няма да доплаща. Затова много аптекари, за да нямат проблеми и да не се окаже, че накрая те ще платят разликата, просто не дават медикаментите на болните", разказа пред „Труд" Десислава Раянова, болна от МС. Тя добави, че случаят не е прецедент. Когато цената на интерфероните паднала от близо 2000 лв. на 1822 лв., болна жена от столицата покрила разликата от джоба си. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков обеща вчера пред „Труд" лично да провери случая и да уведоми договорните партньори (в случая - аптекарите) за казуса с доплащането. Проблемът засяга 5000 души - толкова са болните от МС у нас.

Последвайте канала на

920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини