35 деца от 1 до 4 години са заболели от салмонела във Варна

  • 19 септември 2012 15:14

  • 690
  • 0
35 деца от 1 до 4 години са заболели от салмонела във Варна
©

35 деца на възраст от 1 до 4 години са заболели от салмонела във Варна. Това стана ясно на пресконференция, организирана от Министерство на здравеопазването в присъствие на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и д-р Йордан Войнов изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

По думи на д-р Кунчев касае се за епидемичен взрив от салмонела, възникнал по всяка вероятност след консумация на заразен хранителен продукт. Първоначално е имало съмнение, че основно е от дейността на млечна кухня във Варна, но впоследствие развитието на епидемиологичния взрив показва, че не могат да се свързват случаите само с нея, тъй като има и възникнали случаи и от други млечни кухни, детски градини, а и от възрастни пациенти, които нямат общо с консумацията от детските кухни. Въпреки това, по думи на д-р Ангел Кунчев, първо е изследван целият персонал, за да се види дали няма носителство, като изследванията са показали, че такова няма.

В рамките на два дни кухните са били затворени от БАБХ, проведена е дезинфекция, така че да няма никакви съмнения в безопасността за храната, която излиза от тях. Той добави, че от тези 45 доказани микробиологично случаи вероятно е те да са малко повече. По всяка вероятност някои от случаите са останали под общата диагноза ентероколити, които също имаха увеличение в периода август-септември. 35 от всички заболели са на възраст от 1 до 4 години, 3 деца са на възраст до 1 година, 2 са на възраст от 5 до 9, 2 лица са над 18 години. По мнение на здравния инспектор от епидемиологична гледна точка случаят е приключил и добави, че вероятно става въпрос за заразяване от партида пилешко месо.

Последвайте канала на

690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини