Замразяват стволови клетки на пациенти на химиотерапия

  • 17 септември 2012 21:05

  • 745
  • 0
Замразяват стволови клетки на пациенти на химиотерапия
©

До 48 пациенти годишно ще обслужва новоизграденият Сектор за трансплантация на стволови клетки в Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив. Той е разположен в Клиниката по хематология и разполага с 4 изолирани стаи за болните.

Преди химиотерапия от пациентите се вземат стволови клетки, които се замразяват и след това отново се „вливат" в кръвта. По този начин сринатата след агресивната терапия имунна система успява да се възстанови по-лесно, обясни началникът на клиниката проф. Стефан Горанов. Процедурата отнема минимум един месец, затова най-много 48 пациенти ще могат да се лекуват в сектора за трансплантации, обясни той.

Стаите са стерилни, достъпът до пациентите в тях е контролиран с цел избягване на инфекции, които в този етап от лечението могат да доведат до усложнения.
В ход е процедура по издаване на разрешение за работата му от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Изграждането на Сектора е със средства на Университетска болница в размер на 400 хил. лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители. В страната има още два такива - в столичната болница „Царица Йоана" и Националния център по хематология.

Последвайте канала на

745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини