529 души дариха кръв в София за два дни

  • 16 септември 2012 12:32

  • 908
  • 0
529 души дариха кръв в София за два дни
©

От началото на обявената от здравното министерство кампания за безвъзмездно кръводаряване, в София дарители са станали 529 души, според данни от Националния център по трансфузионна хематология, съобщават от пресцентъра на здравното ведомство.

376 души от тях са дарили кръв в петък, а 156 души - в събота.

Започналата акцията по кръводаряване е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и 0 в лечебни заведения в гр. София и в Западна България.

Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

Минималният срок между две кръводарявания следва да е не по-малко от 60 дни, напомнят на желаещите да станат кръводарители от Националния център за трансфузионна хематология.

Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение в кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.

Днес Центърът в София работи с удвоени екипи и е в състояние да посрещне всички, които желаят да спасят човешки живот. Адресът на НЦТХ е : София, ул. „Братя Миладинови" №112. През почивните дни центърът работи от 9.00 до 15.30 часа, а през делничните - от 8.00 до 18.30 ч.

Последвайте канала на

Весела Найденова
908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини