България е единствена в ЕС, която отделя най - малко пари за хора в будна кома

  • 11 септември 2012 07:50

  • 2077
  • 0
България е единствена в ЕС, която отделя най - малко пари за хора в будна кома
©

"Много е тежко състоянието на хората в будна кома. У нас те са около 200 души, но официална статистика липсва.

България обаче е страната, която отделя най - малко пари за такива хора, а в същото време според данните на Евростат, страната ни отделя най - много средства от всички членки на ЕС за отбрана и вътрешна сигурност", съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз.

Той заяви, че държавата се грижи за хора в будна кома докато те са в болница, но след това всичко остава на гърба на родителите и близките.

Ленков каза, че има предложения от страна на невролози да бъдат отпуснати средства, но НЗОК винаги отказва, защото няма средства. По думите му, бюджетът на Касата за 2013 година, който предстои да се приеме от парламента, се запазвал на нивото си от 2012 година. Той поясни, че това означава, че отново няма да има пари за хората в будна кома.

Разговорът с Димитър Ленков е по повод трагичния разказ на една майка, която се грижи сама за 30 - годишния си син, който от пет години е в будна кома.

В сутрешния блок на Нова телевизия стана ясно още, че от Министерство на здравеопазването са отказали коментар по случая.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2077 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини