Диабетици молят НЗОК да им поеме инсулиновите помпи

  • 29 август 2012 20:15

  • 1208
  • 0
Диабетици молят НЗОК да им поеме инсулиновите помпи
©

Единственото спасение от тежките усложнения при българите с инсулинозависим диабет са инсулиновите помпи. Но нито те, нито консумативите им се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

27-годишният Пламен Желев е поредният болен, който се обърна към обществото за финансова помощ, за да може да си купи помпата. Тя струва между 4000 и 10 000 лв., а месечните консумативи - от 80 до към 500 лв. (зависят от модела на устройството). "От честите хипогликемии мозъкът ми се уврежда, аз започнах да забравям, но въпреки това успях да завърша образованието си...", казва Пламен в своя зов за помощ.

"Не можем да осигурим помпи за всички диабетици на инсулин, но аз съм "за" специалистите да изготвят критерии и да помогнем на пациентите в най-тежко състояние. Т. е. да започнем да плащаме за 10, 20, 30 помпи годишно и т. н.", заяви вчера пред "Труд" д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК. Той самият е имал разговори с един от създателите на инсулиновите помпи - световноизвестния учен проф. Соо Бонг Чой от Южна Корея. А неговото изобретение се прилага вече от близо 5 г. г. в клиниката по ендокринология на ВМА, пише "Труд".

"Подходящите за лечение с инсулинови помпи са пациентите с лабилен диабет от първи тип, т. е. тези, при които не могат да се постигнат прицелните стойности на кръвната захар, въпреки че 4-5 пъти дневно си инжектират инсулин", каза доц. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология във ВМА. Известната специалистка е и председател на Българската диабетна асоциация. Децата и бременните са другите две групи, за които според доц. Даскалова е редно да се осигури модерното лечение, предотвратяващо ампутации на крайници и проблеми със съдовете.

В държави от ЕС като Германия, Италия и Великобритания помпите и консумативите им се поемат от здравните фондове. Дори в съседните Сърбия, Румъния и Гърция се плащат или устройствата, или изделията за тях.

В България се предлагат два вида помпи. Чрез миниатюрна игличка на определени интервали те подават на организма необходимата доза инсулин. Управлението примерно на помпите на проф. Чой става с минидистационно.

В момента няма точни данни колко са диабетиците в България, тъй като последното скринингово проучване за 325 000 души е отпреди 10 г. Предполага се, че броят им се е увеличил до около 400 000. А българите, зависими от инсулина, са около 60 000.

Последвайте канала на

1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини