Рекордно увеличение в бюджета на Здравната каса, две предложения не са приети заради отсъствието на БСП и "Възраждане"

  • 18 декември 2023 15:08

  • 1340
  • 1
© Novini.bg

На фона на ексцесии в пленарна зала, депутатите все пак приеха бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

По думите на Васил Пандов (ПП-ДБ) увеличението е рекордно – 1 милиард и 100 милиона лв. "С 5 милиона лв. се увеличиха средствата за новата спецификация с помощни средства, приспособления и изделия за хора с увреждания, отделиха се повече средства за денталната помощ, включително изработването на зъбни протези", посочи той.

Д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ) обяви, че новините са и добри, и лоши. "Вече много пъти се говореше за количеството на повишените средства. Остана това, което беше предложено. За извънболничната специализирана и извънболничната първична помощ има над 20% увеличение", обобщи народният представител.

"Разчитахме, че ще има мнозинство от разумно мислещи хора", добави той.

Но в действителност две предложения още първоначално не са срещнали подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС. Гласове "за" са се очаквали от БСП и "Възраждане", които обаче днес не бяха в зала. 

"Едното беше догодина НЗОК да не сключва договори за нови дейности с болници с мотива, че предстои реформа, изработване на нова здравна карта. Безкрайно много стават болничните легла в България. Прецедент сме в Европа по брой болнични легла на глава от населението, без това да води до по-високо качество на болничното лечение. Големият брой болнични легла и договори стимулира болниците да отчитат включително фиктивни дейности, за да оцеляват. По тази причина НЗОК беше предложила догодина да не сключва договори за нови дейности", посочи Пандов. 

Депутатите приеха на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024 година

Другото предложение е било за т.нар. рамкови споразумения за доставка на лекарства, които НЗОК заплаща на болниците.

"Основно в бюджета на Касата това са лекарствата за онкологични заболявания: 900 млн. лв. Предлагаше се да бъдат прехвърлени от Министерство на здравеопазването към НЗОК. Тя да провежда тези търгове, тъй като в последните 4 години министерството не успява да проведе такъв търг, съответно цените на лекарствата са високи, а един такъв търг ще ги намали. Предложението на Министерски съвет беше вече тези процедури да се правят от НЗОК с мотива, че тя е органът, който ги заплаща, логиката е и тя да контролира. НЗОК има най-добър поглед върху това какви лекарства се отчитат и как", посочи Васил Пандов.

"Няма мотиви защо това се случи в пленарна зала. Има може би косвено обяснение: в Комисия по бюджет по финанси бяха приети с гласовете на „Възраждане“ и БСП. Днес, когато те не бяха в пленарна зала, даде предпоставка за друго мнозинство", обобщи той. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.18 | 17:33

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини