През декември можем да сменим личния си лекар

  • 06 декември 2023 11:32

  • 952
  • 1
През декември можем да сменим личния си лекар
© Pixabay

До края на месец декември можем да сменим личния си лекар. Всяка година от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

Ето и как става смяната:

Необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК. На гърба на формуляра има указания за попълването му.

Ето и още една възможност - да отидете при лекаря, когото сте избрали, със здравната си книжка. Съответно той попълва данните си в нея и Ви включва в списъка си с пациенти.

Важно уточнение е, че не е необходимо здравноосигурените да уведомяват за смяната на своя общопрактикуващ лекар предходния лекар, тъй като това се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Може да се обърнете и към РЗОК (координатите им са изписани в меню „Контакти“ на сайта на НЗОК ), където оказват пълно съдействие. Оттам ще предоставят информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район.

Общопрактикуващият (личният) лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е осъществен изборът, като лицето се включва в пациентската му листа от тази дата.

НЗОК предоставя и възможност смяната на общопрактикуващ лекар да става онлайн. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“, линк „Преглед на досие от здравноосигурените лица“, „Вход с цифров сертификат“, меню „Избор на личен лекар“, като формулярът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

Припомняме, че извън сроковете (юли и декември) смяната на общопрактикуващия (личния лекар) е възможна единствено при наличието на определени хипотези, като смяна на настоящия адрес на лицето или прекратяване на договора на личния лекар с РЗОК.

Личните лекари - най-подготвени за онлайн рецептите, но отказват да бъдат "секретарки"

В случай, че се преместите да живеете в друг град или смените адреса си по лична карта, Вие имате право да смените личния лекар веднага или когато прецените извън законодателните срокове, припомнят от НЗОК.

По повод приближаващите Коледни и Новогодишни празници, а и при други обстоятелства на временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, се информират здравноосигурените за тяхното право на временен избор на общопрактикуващ лекар, сключил договор с НЗОК. При него лицето има право да получава първична извънболнична медицинска помощ при общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна. За целта трябва да се попълни регистрационна форма за временен избор. След изтичане на срока здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
952 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.06 | 12:14

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини